Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Η μελέτη χωρίστηκε σε δύο χρονικές περιόδους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης οι 55 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο (αλάτι) για 4 εβδομάδες, χωρίς, ωστόσο, να στερηθούν κάποιο φαγητό ή ποτό.

Στη δεύτερη φάση οι μισοί εθελοντές συμμετείχαν σε μια 20 εβδομάδων συμπεριφορική παρέμβαση με στόχο τη μείωση πρόσληψης νατρίου σε 1. 500 mg την ημέρα, κάνοντας χρήση μπαχαρικών και βοτάνων, ενώ οι άλλοι μισοί μείωσαν το αλάτι από μόνοι τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τουλάχιστον το 60% υπέφερε από υπέρταση, το 18% είχε σακχαρώδη διαβήτη, ενώ όλοι ήταν υπέρβαροι.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κατά την πρώτη φάση της το νάτριο (αλάτι) μειώθηκε κατά 52% και πιο συγκεκριμένα από 3.450 mg ημερησίως σε 1.656 mg. Αντίθετα, κατά τη δεύτερη φάση η πρόσληψη νατρίου αυξήθηκε και στις δύο ομάδες, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που ακολούθησαν τις διατροφικές αλλαγές (δηλαδή τη χρήση καρυκευμάτων) κατανάλωναν καθημερινά λιγότερη ποσότητα νατρίου (κατά μέσο όρο 966 mg) σε σχέση με την άλλη ομάδα που δεν ακολούθησε τη συμπεριφορική παρέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της συμπεριφορικής παρέμβασης, οι ειδικοί παρότρυναν τους εθελοντές να αντικαταστήσουν το αλάτι με διάφορα μπαχαρικά (δεν σύστησαν κάποια συγκεκριμένα) και τους ενθάρρυναν να δοκιμάσουν πολλούς συνδυασμούς μέχρι να εντοπίσουν τι τους αρέσει περισσότερο.

«Οι άνθρωποι που προχώρησαν σε συμπεριφορική αλλαγή έμαθαν να χρησιμοποιούν μπαχαρικά και βότανα στις συνταγές τους, να ελέγχουν τη διατροφή τους, να ξεπερνούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τις όποιες διατροφικές αλλαγές, να επιλέγουν τα φαγητά τους όταν τρώνε έξω και γενικότερα να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίου μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η δρ. Cheryl Anderson, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

http://www.vita.gr