Μάραθος
Όπως όλα τα βότανα έτσι και ο μάραθος έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας όπου το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό και το θεωρούσαν σύμβολο της επιτυχίας. Ισχυρό αντίδοτο για τις δηλητηριάσεις από τσιμπήματα φιδιών και σκορπιών καθώς και για τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Αργότερα εκτιμήθηκε περισσότερο ως αρωματικό για κρέατα και ψάρια. Έχει έντονη τονωτική και αντισηπτική δράση και επειδή ο σπόρος του περιέχει αιθέριο έλαιο καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και θεωρείται ότι η χρήση του σε φαγητά και ροφήματα αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Μεταγενέστερες έρευνες προτείνουν τον μαραθόσπορο ως εξαιρετικό λιποδιαλυτικό.
Η αντισπασμωδική δράση του μάραθου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του σώματος, όπως επίσης και της μήτρας. Μια μελέτη έδειξε πως το μάραθο δρα ως φυτοοιστρογόνο στο σώμα, προσομοιώνοντας τις επιδράσεις των οιστρογόνων. Εχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τόνωση της εμμήνου ρύσεως και την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ μια μελέτη προτείνει πως έχει μια πραγματικά ήπια οιστρογονική δράση. Ισως γι’ αυτό παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), της εμμηνόπαυσης, της χαμηλής παραγωγής γάλακτος και της χαμηλής λίμπιντο.
Σήμερα ο μάραθος είναι ένα ενεργό συστατικό σε πολλούς συνδυασμούς βοτάνων που χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση των ορμονών σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Επίσης, περιλαμβάνεται σε ορισμένες κατηγορίες βοτάνων που ισχυρίζονται ότι προωθούν την φυσική αύξηση του μαστού.
1 Απάντηση
[…] Μάραθος Το όνομα μάραθος προέρχεται από τη λέξη μάραθρο που σημαίνει «γίνομαι λεπτός». Κι αυτό διότι τον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως διαιτητικό για απώλεια βάρους, καθώς πίστευαν ότι η κατανάλωση σπόρων μάραθου περιορίζει την όρεξη. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδα ο μάραθος αποκαλείται εσφαλμένα γλυκάνισο επειδή, όντας φθηνότερος, τον χρησιμοποιούσαν περισσότερο για τον αρωματισμό του ούζου. Ενδημικός στη Μεσόγειο, αλλά διαδεδομένος σε όλη την Ευρώπη, ο μάραθος καλλιεργείται για τα αρωματικά φύλλα και τους σπόρους του, το άρωμα των οποίων θυμίζει πολύ αυτό του γλυκάνισου. Η γεύση του είναι γλυκιά, καυτερή και ελαφρά πικρή. […]