Τσάϊ και κρασί, δύο διαφορετικά ποτά που στο μυαλό μας προορίζονται για διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Κι όμως, γνωρίζετε ότι οι γνώστες του τσαγιού όταν θέλουν να προχωρήσουν σε περιγραφή του, χρησιμοποιούν όρους παρόμοιους με του κρασιού όπως επίγευση, σώμα, από την παλέτα γεύσεων φρουτώδες, όξινο, λουλουδάτο…
Θα πει κανείς ότι τα δύο ποτά δεν έχουν καμμία σχέση, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο, ωστόσο, η ιδέα της σύγκρισης μου ήρθε όταν άρχισα να διαπιστώνω ότι δεν μπορούσα να καταναλώσω αλκοόλ με το γεύμα μου πια. Μου «έκοβε τα πόδια», με φούσκωνε, δεν με ευχαριστούσε από ένα σημείο και πέρα.
Ψάχνοντας με τί άλλο θα μπορούσα να συνοδέψω το γεύμα μου, έφτασα στο τσάϊ και μετά από μερικούς συλλογισμούς διαπίστωσα ότι το τσάϊ και το κρασί έχουν μερικές διαφορές, έχουν δε και αρκετά κοινά σημεία.
Οι διαφορές
Το κρασί παραλαμβάνεται μετά από εκχύλιση σε αλκοόλ, το τσάϊ προέρχεται από εκχύλιση σε νερό.
Όταν πιείς κρασί, σκοπό έχεις να αισθανθείς κάποιου είδους ευφορία…. Δεν είναι το ίδιο με το τσάϊ εφ’ όσον σκοπός είναι η ηρεμία, η τόνωση και η καλύτερη συγκέντρωση κατά την διάρκεια της ημέρας.
Το κρασί δεν μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή, γιατί επηρεάζει την διάθεση, την κρίση μας, για να μην αναφερθούμε στην δυσοσμία της αναπνοής μας.
Πίνουμε μόνο λίγο κρασί, (1,2 ποτήρια την ημέρα) για να μας κάνει καλό, ενώ με το τσάϊ δεν υπάρχει αυτό το όριο.
Οι ομοιότητες.
Το κρασί υπάρχει σε πολλές ποικιλίες ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειάς του, το κλίμα, αλλά και τον τρόπο παραγωγής του, το ίδιο συμβαίνει και με το τσάι.
Και τα δύο αποτελούν αφορμή για κοινωνικοποίηση. Μία πρόσκληση στους φίλους, ένα ραντεβού με έναν φίλο, ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές συνοδεύονται με τσάι ή κρασί.
Και στις δύο περιπτώσεις, το σερβίρισμα είναι ιεροτελεστία. Χρειάζεται να υπάρχουν τα κατάλληλα σκεύη, ο τρόπος σερβιρίσματος, ο τρόπος που πίνουμε, προσδιορίζει και αναδεικνύει τα δύο αυτά ποτά.
Έχει αποδειχθεί ότι λίγο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Οι θαυματουργές ιδιότητες του τσαγιού που βελτιώνουν την υγεία είναι κι αυτές γνωστές.
Η κάθε ποικιλία κρασιού γίνεται πιο απολαυστική όταν συνδυαστεί με συγκεκριμένα πιάτα. Στο olivemagazine από την χημικό-οινολόγο κυρία Μαρία Νέτσικα προτείνεται:
H ρετσίνα, ή άλλα κρασιά με υψηλή οξύτητα με την φέτα.
Το ροζέ θέλει δίπλα του απαλές γεύσεις και ταιριάζει με ψάρι μαγειρεμένο με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, με γαρίδες σαγανάκι, με ζυμαρικά που συνοδεύονται με απαλές σάλτσες.
Το πιο βαρύ φαγητό με την κόκκινη σάλτσα, ταιριάζει με ποικιλίες κόκκινου κρασιού.
Σύμφωνα με την Lydia Gautier,
Το λευκό τσάϊ ταιριάζει καλύτερα με ήπια πιάτα μαγειρεμένα στον ατμό, και με κρεμώδη επιδόρπια.
Το πράσινο τσάϊ Bi Lo Chun ταιριάζει με ψητό κοτόπουλο, αποξηραμένα φρούτα και επιδόρπια με βανίλια ή καρύδα.
Το Sencha συνοδεύει θαλασσινά και ψάρι.
Το πράσινο Genmaicha είναι καλύτερο με ψητό κρέας, brunch ή αυγά με μπέϊκον.
Το τσάϊ Bancha ταιριάζει με sushi, brunch με βανίλια ή σοκολάτα.
Το Keemun με ψητό κόκκινο κρέας, πάπια και επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα,
Το Pu erh ταιριάζει με κόκκινο κρέας σε σάλτσα ή ψητό και με καραμελωμένο επιδόρπιο.
Το μαύρο τσάϊ Κεϋλάνης με brunch.
Το αρωματικό πράσινο τσάϊ με άνθη και φρούτα, δένει ιδανικά με ελαφριές σαλάτες και ζελέ φρούτων.
Το τσάϊ Earl Grey blue είναι καλό συνοδευτικό για το brunch, επιδόρπια με μαύρη σοκολάτα, μπισκότα, ή κέικ.