Ας γνωρίσουμε το Σουμάκ (Sumac)
Το Σουμάκ προέρχεται από το Ιράν και έγινε γνωστό από την εποχή που οι Ρωμαίοι απόλαυσαν την χαρακτηριστική όξινη γεύση του. Το σουμάκ είναι ο κόκκινος καρπός του φυτού Rhus coriaria ο οποίος είναι αποξηραμένος, τριμμένος και πολλές φορές σε ανάμιξη με αλάτι. Είναι θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά.
Επίσης αντί για τη σκόνη του, χρησιμοποιείται και το υγρό που προέρχεται από τον εμποτισμό των καρπών. Προστίθεται κυρίως σε σάλτσες και σε μαρινάδες.
Το σουμάκ αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία σε ψητά ή τηγανητά κρέατα. Το ζατάρ περιέχει ακόμη θυμάρι και ματζουράνα (ίσως και σουσάμι, αλλά -συγχωρέστε με- δεν είμαι σίγουρη για αυτό το τελευταίο συστατικό).
Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.