Cranberries
Τα cranberries είναι τα φρούτα με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Οι ειδικοί κατέταξαν τα τρόφιμα ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα, με βάση την κλίμακα Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC).
Με 9584 ORAC μονάδες ανά 100 γραμμάρια φρέσκων φρούτων, τα cranberries έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με 19 κοινά φρούτα. Πρόσφατες έρευνες από όλο τον κόσμο αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των cranberries στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και την αυξημένη προστασία που προσφέρουν έναντι των λοιμώξεων. χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας: παθήσεις του στομάχου, ασθένειες του ήπατος και αιματολογικές διαταραχές.Εκτός από τη βιταμίνη C, τα cranberries είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ταννίνες (προανθοκυανιδίνες), φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πέρα όμως από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα cranberries είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες. Ειδικότερα, η μία μερίδα cranberries 2 κ. σούπας- περιέχουν 2 g φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου.