Ωμοφαγία ή μήπως το προσωπείο μίας διατροφικής διαταραχής;
Ναι, είναι μόδα! Η νέα διατροφική μόδα είναι -εδώ και αρκετό καιρό- η ωμοφαγία. Μία μόδα που δεν έχει περάσει απαρατήρητη, κυρίως από γυναίκες που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική, από έφηβους αλλά και από πολλούς άνδρες.
Τι είναι, όμως, η ωμοφαγία;
Η ωμοφαγική διατροφή είναι ένα παρακλάδι της χορτοφαγίας. Σε αυτή αποκλείονται τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα ζωικά παράγωγα, ενώ παράλληλα οι τροφές που καταναλώνονται βρίσκονται σε μη επεξεργασμένη μορφή. Αυτή είναι και η βασική ιδέα της ωμοφαγικής διατροφής. Τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται και έτσι τα ένζυμα, που το καθένα περιέχει, δεν καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δρουν με ευεργετικό τρόπο για την υγεία.
Δυστυχώς, όμως, η ωμοφαγική διατροφή δεν χρησιμοποιείται μόνο για λόγους υγείας. Επειδή σε αυτή χρησιμοποιούνται μόνο τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα και αποκλείονται αυτά που τρομάζουν αυτούς που φέρουν διατροφική διαταραχή, η ωμοφαγία είναι για πολλούς το «καμουφλάζ» μίας διατροφικής διαταραχής, συνήθως της ανορεξίας ή της ορθορεξίας. Με λίγα λόγια, η ωμοφαγία είναι το τέλειο άλλοθι για κάποιον που θέλει να κρύψει την διατροφική διαταραχή του και να μην κινήσει υποψίες σχετικά με αυτή. Γιατί τα άτομα με διατροφική διαταραχή, έχουν μεγάλο φόβο μην αποκαλυφθεί η διαταραχή τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην κινήσουν υποψίες.
Το αν κάποιος είναι οπαδός μίας τέτοιας τάσης είναι δικαίωμα του. Σίγουρα, όμως, πρέπει, αν αποφασίσει να γίνει ωμοφάγος ή απλά χορτοφάγος, να έχει στο μυαλό του να υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο – εξάμηνο) σε εξετάσεις αίματος. Αποκλείοντας ομάδες τροφίμων, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων . Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σίγουρα Fe, B12, D, Ca, Zn αλλά και πολλών άλλων ουσιών.
Το να θέλει ένας έφηβος να ακολουθεί μία τέτοια διατροφή, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι σωστό. Πρώτα από όλα, γιατί αναπτύσσεται και έχει μεγάλες ανάγκες από θρεπτικά συστατικά. Η περίοδος της εφηβείας είναι μία πολύ δύσκολή περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου. Ένας έφηβος νιώθει κατά πολύ μεγάλο βαθμό ευάλωτος, ανασφαλής, τον νοιάζει πολύ η εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν και ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την εξωτερική του εμφάνιση. Έτσι, είναι ευάλωτος και σε μία διατροφική διαταραχή, η οποία αν δεν έχει προκύψει ήδη έπειτα από μία στερητική προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί κάνοντας ωμοφαγική διατροφή, αφού αυτή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αποκλείει πολλά τρόφιμα.
Άλλες ομάδες ανθρώπων, που δεν θα τους βοηθούσε μία τέτοια διατροφή και θα τους δημιουργούσε πρόβλημα, είναι σίγουρα αυτοί που ήδη έχουν χαμηλό σίδηρο, αυτοί που έχουν οστεοπόρωση ή προδιάθεση σε αυτή και φυσικά οι έγκυοι. Αλλά και γενικά αυτοί που δεν έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σίγουρο είναι ότι, όταν θες να εκφέρεις άποψη για ένα τρόπο διατροφής, πόσο μάλλον όταν τον υιοθετείς, χρειάζεται να έχεις ενημερωθείς σε βάθος για αυτόν, να έχεις εξετάσει όλες τις θετικές και τις αρνητικές του πτυχές και να δεις αν πραγματικά κάνει για εσένα. Το να κάνεις κάτι με τις δικές σου παραλλαγές και τους δικούς όρους, ίσως πάλι να μην είναι βοηθητικό. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν ωμοφαγία καταναλώνοντας ελάχιστές τροφές, χωρίς να υπάρχει ποικιλία, κάτι που σίγουρα θα τους βγάλει κάποια στιγμή προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, είναι καλό να ρωτάς την γνώμη των επιστημόνων υγείας, αν μία τέτοια διατροφή είναι κατάλληλη για τον δικό σου οργανισμό, και αν είναι, να συμβουλεύεσαι κάποιο διατροφολόγο, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια έλλειψη από κάποιο θρεπτικό συστατικό σε βάθος χρόνου.