Χαμομήλι
Αφιερωμένο στον θεό Ήλιο, ο οποίος κατά τους αρχαίους Αιγυπτίους ήταν ο γιατρός των μολυσματικών νόσων, το χαμομήλι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως φάρμακο χάρη στις ηρεμιστικές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
Πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή ανάπτυξή του (μήλο του εδάφους). Ταπεινό σε εμφάνιση, αλλά με πολύ σημαντικές ιδιότητες, θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά. Η δράση του εξάλλου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την χρησιμότητα του χαμομηλιού ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων.
Το χαμομήλι έχει τέσσερις κύριες ιδιότητες: είναι αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό και ηρεμιστικό. Αυτά αποτελούν τη βάση για πολλές από τις χρήσεις του. Το ρόφημα χαμομηλιού καταπραΰνει και ανακουφίζει από έντονες γαστρικές ενοχλήσεις, χρόνια γαστρίτιδα και έλκη στομάχου. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εξωτερικά για τη θεραπεία επιφανειακών πληγών και φλεγμονών και για κολπικούς και κωλικούς ερεθισμούς. Είναι ένα σημαντικό θεραπευτικό βότανο για τις γυναικείες αδιαθεσίες. Οι πλύσεις ή οι γαργάρες με χαμομήλι ανακουφίζουν από φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των ούλων. Οι εισπνοές χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χρόνιων κρυωμάτων, συνάχια, φαρυγγίτιδα και ιγμορίτιδα.
Στην ομοιοπαθητική ιατρική το χαμομήλι χρησιμοποιείται για την υπερευαισθησία των αισθητήριων οργάνων και των αισθητήριων νεύρων, π.χ. στην νευραλγία του προσώπου, έντονους πονοκεφάλους, φλεγμονές στα μάτια και τα αυτιά, πονόδοντους και έντονους πόνους στην περιοχή των οργάνων χώνεψης. Ο πόνος των μωρών που βγάζουν δόντια καταπραΰνεται με χαμομήλι.