Φτιάξτε πάστα μπαχαρικών!
Ένας τρόπος να απολαμβάνουμε την γεύση των μπαχαρικών, είναι η πάστα μπαχαρικών.
Τα μπαχαρικά σιγοψήνονται, απελευθερώνουν το άρωμα και την γεύση τους που αιχμαλωτίζονται μέσα σε ένα μυρωδάτο βαζάκι που θα χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές.
Υλικά
1 κουταλιά τσαγιού τζίντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη
1 κουταλιά τσαγιού κάρδαμο πάντα φρεσκοτριμμένο για έντονο άρωμα
1/2 κουταλιά τσαγιού κόλιανδρο τριμμένο
1/2 κουταλιά τσαγιού τριμμένο τσιμένι
½ κουταλιά τσαγιού τούρμερικ
1/4 κουταλιά τσαγιού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/8 κουταλιά τσαγιού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά τσαγιού κανέλλα τριμμένη
1/8 κουταλιά τσαγιού μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλιά σκόρδο φρέσκο κομμένο ή σκόρδο αφυδατωμένο γκρανουλέ
1 κουταλιά τσαγιού αλάτι καπνιστό Κύπρου
3 κουταλιές σούπας κρασί ανώτερης ποιότητας
2 κούπες πάπρικα καυτερή ή πιο ήπια
2 κουταλιές πιπέρι καγιέν
1/2 κουταλιά τσαγιού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο extra παρθένο
Οδηγίες
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα μπαχαρικά σιγά-σιγά και σε μικρή ποσότητα μέχρι να τα προσθέσουμε όλα, ψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, ενώ τα ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να δέσει η γεύση του κρασιού με τα αρώματα των μπαχαρικών. Κατόπιν, ρίχνουμε το νερό σε μικρές ποσότητες κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί από τα υλικά και να σχηματισθεί μία πάστα. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε την πάστα σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο.
Η πάστα μπαχαρικών χρησιμοποιείται σε ρύζι, σε πατάτες, σαλάτες και όπου θέλουμε να δώσουμε απροσδόκητα ευχάριστη γεύση.