Τα Ω 3 λιπαρά οξέα αντιμετωπίζουν ΚΑΙ την κατάθλιψη
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί ανησυχία γύρω από την αυξανόμενη εμφάνιση διαφόρων ψυχικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης, με πιο κοινό από όλα την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία προβλημάτων των ατόμων που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία (15 έως 44 ετών).
Γνωρίζουμε ήδη πως τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προλαμβάνουν την κατάθλιψη.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από ό,τι οι άνδρες ενώ οι συνέπειες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια ή μετά από μια εγκυμοσύνη.
Η κατάθλιψη που εμφανίζεται μετά από τη γέννηση ενός παιδιού ονομάζεται επιλόχεια. Σύμφωνα με μια μελέτη, εκτιμάται ότι το 19% των νέων μητέρων μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη μέσα στους πρώτους 3 μήνες μετά τον τοκετό.
Οι παράγοντες κινδύνου της κατάθλιψης περιλαμβάνουν τόσο τη γενετική προδιάθεση και κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όσο και την ανεπαρκή διατροφή.
Έχουν αναφερθεί συνδέσεις κατάθλιψης με την έλλειψη σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα τελευταία έχουν λάβει την περισσότερη προσοχή.
Οι ασθενείς, επίσης, που εμφανίζουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευρίσκονται υπό θεραπεία με κυτοκίνες, έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ονομάζονται απαραίτητα διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του αλλά απαιτείται η πρόσληψή τους από την τροφή. Από την οικογένεια των ω-3 λιπαρών οξέων,τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι το εικοσαπεντανοϊκό (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Το DHA είναι το πιο σημαντικό για τον εγκέφαλο. Αυτά τα ω-3 βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πιο γνωστά ως ιχθυέλαια, διαθέτουν έναν μακρύ κατάλογο από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου, καθώς και μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
Αυτές οι ουσίες της διατροφής είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτουν αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παραμένουν σαν ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο πεδίο της κατάθλιψης, όπου διάφορες μελέτες δείχνουν ότι παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα για την κατάθλιψη και για άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
Το γεγονός αυτό οδήγησε μία ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής τον συγγραφέα της σχετικής μελέτης, Dr. Carmine Pariante, να πραγματοποιήσουν μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με placebo, με σκοπό να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κατάθλιψη που προκαλείται από φλεγμονή.
Στη μελέτη περιελήφθησαν 152 ασθενείς με ηπατίτιδα C, που ο καθένας έλαβε με τυχαίο τρόπο επί δύο εβδομάδες είτε ΕΡΑ (eicosapentaenoic acid), είτε DHA (docosahexanoic acid), είτε εικονικό φάρμακο (placebo). Τα ΕΡΑ και DHA είναι τα δύο κυριότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα διάφορα συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Έπειτα από θεραπευτική αγωγή δύο εβδομάδων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία διαρκείας 24 εβδομάδων, με ιντερφερόνη-άλφα. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν επανειλημμένως σε αξιολογήσεις για πιθανή κατάθλιψη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπευτική αγωγή με ΕΡΑ, όχι όμως με DHA ή placebo, μείωσε τη συχνότητα της κατάθλιψης που προκαλείται από την ιντερφερόνη άλφα στους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για ηπατίτιδα C.
Επιπλέον, τόσο το ΕΡΑ όσο και το DHA καθυστέρησαν την εμφάνιση της κατάθλιψης, ενώ αμφότερες οι θεραπείες ήταν καλώς ανεκτές και δεν παρουσίασαν καμία ανεπιθύμητη αντίδραση.
Όπως δηλώνει ο Dr. Pariante, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο King’s College του Λονδίνου, «η μελέτη αυτή δείχνει ότι, ακόμη και σύντομη (δύο εβδομάδων) χορήγηση ενός συμπληρώματος με ένα ωμέγα-3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (ΕΡΑ) μείωσε τα ποσοστά της νεο-εμφανιζόμενης κατάθλιψης κατά 10%».
«Τα νέα αυτά δεδομένα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν την κατάθλιψη και συμπληρώνουν άλλες μελέτες με ωμέγα-3,όπου είχε βρεθεί ότι ενισχύουν την αντικαταθλιπτική αγωγή» συμπληρώνει ο Dr. John Krystal, συντάκτης του ιατρικού περιοδικού «Biological Psychiatry», όπου δημοσιεύεται αυτή η μελέτη.
Αν και απαιτείται περαιτέρω ερευνητική εργασία και τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να επαναληφθούν και από άλλους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της κατάθλιψης σε ομάδες ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης λόγω αυξημένης φλεγμονής.
Η επανεξέταση, επίσης, διαφόρων επιδημιολογικών στοιχείων έδειξε θετική συσχέτιση μεταξύ χαμηλής πρόσληψης ω-3 και κατάθλιψης. Όσον αφορά τη μητρική κατάθλιψη, φάνηκε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας είναι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αν τα επίπεδα των ω-3 τους είναι μειωμένα κατά την εγκυμοσύνη.
Μια ανάλυση μελετών από 23 χώρες αποκάλυψε ότι τόσο η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) στο μητρικό γάλα, και η χαμηλότερη κατανάλωση θαλασσινών (πλούσια πηγή ω-3), σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης.
Η βιβλιογραφία αιτιολογεί το γεγονός αυτό, στην πιθανή σύνδεση μεταξύ εγκυμοσύνης, ω-3 λιπαρών οξέων και της χημικής αντίδρασης που επιτρέπει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση.
«Τροφή»: Για τα προβλήματα κατάθλιψης, αλλά και άγχους και στρες που μπορεί να διακατέχεστε κάποιοι και σας “φρενάρουν”, έχω να προτείνω
– Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα άγχους περίπου σε ποσοστό 20% αλλά και τη φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους. Τα ω-3 , επίσης είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Ακόμη το DHA μαζί με το αραχιδονικό οξύ, που περιέχονται στα ω 3, σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνται για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού, ειδικά για την κυτταρική διαφοροποίηση και τη δημιουργία των νευρικών συνάψεων. και
– την βαλεριάνα, η οποία χρησιμοποιείται για πάνω από 1.000 έτη και είναι γνωστή παγκοσμίως η δυνατότητά της να χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προωθεί τα συναισθήματα ηρεμίας για ήπιο ύπνο και ελάττωση της νευρικής υπερέντασης, καθώς και να μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.
Αντίθετα από ότι πιστεύεται η βαλεριάνα ΔΕΝ είναι υπνωτικό και ΔΕΝ κοιμίζει, απλώς χαλαρώνει και έτσι έρχεται με μεγαλύτερη ευκολία ο ύπνος!
proionta-tis-fisis.com