Τα μπαχαρικά στη διατροφή

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Συμβάλλουν στη επαρκή πρόσληψη των βιταμινών των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το μαυροπίπερο που είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγγάνιο, το πιπέρι καγιέν (κόκκινο πιπέρι) που αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C και η ρίγανη που είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, B6 και E καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Όσοι ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητη η χρήση τους, ιδιαίτερα σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς τα μπαχαρικά μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Προτιμούμε τις μικρές ποσότητες και τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός των μπαχαρικών είναι η ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.
Πηγή:www.dimokratiki.gr