Σαπουνόχορτο
Η Σαπωνάρια (γνωστή και ως Σαπουνόχορτο, τσουένι, σαπνιά και χαλβαδόριζα) αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο βότανο στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιείται στη διαδικασία παρασκευής του χαλβά. Η Σαπωνάρια έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω της χρήσης της ως απορρυπαντικού – όταν τα φύλλα της «τρίβονται» στο νερό, δημιουργούν αφρό. Η ιδιότητα αυτή της Σαπωνάριας πιθανολογείται πως ήταν γνωστή στους Ρωμαίους, η μεγάλη πάντως διάδοση του φυτού ξεκίνησε το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Ως θεραπευτικό βότανο είναι γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη και η χρήση του φαίνεται να αφορούσε την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών δερματοπάθειας. Γύρω στο 1700 η Σαπωνάρια χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της σύφιλης.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σαπωνάρια χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η Σαπωνάρια μπορεί να συνεισφέρει στη καταπολέμηση παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα και η ακμή. Η δράση της οφείλεται πιθανότατα στις σαπωνίνες που περιέχει και οι οποίες φέρεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πολλά συγγράματα αναφέρεται πως η Σαπωνάρια αυξάνει την έκκριση της χολής – θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο αποτελεσματικά χολαγωγά (θεωρείται πως κάνει καλό στον ίκτερο). Επειδή είναι εφιδρωτικό, υποστηρίζεται πως «ρίχνει» τον πυρετό. Θα βρείτε τη Σαπωνάρια σε πολλά εξειδικευμένα σαμπουάν, καθώς θεωρείται πως μειώνει τη τριχόπτωση. Γενικά η Σαπωνάρια θεωρείται τονωτικό του οργανισμού.
Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Σαπωνάρια μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε να βράσει για 2-5 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 15-20γρ. βοτάνου για 1 λίτρο νερού – για περίπου 3 «κούπες»). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Σαπωνάριας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Η Σαπωνάρια δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.