Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν στην μουμιοποίηση, ενώ οι έμποροι φαίνεται ότι κρατούσαν μυστικό την καταγωγή της για να έχουν το μονοπώλιο. Εθεωρείτο μπαχαρικό πολυτελείας και οι θαλασσοπόροι της εποχής που γοητεύονταν από το άρωμά της ήταν πάντοτε προς αναζήτησή της. Μέχρι που οι Πορτογάλοι και οι Ολλανδοί εκμεταλλευόμενοι τις αποικίες τους στις περιοχές αυτές, ανέλαβαν το εμπόριο του μπαχαρικού και το έκαναν προσιτό στην Ευρώπη.
Η κανέλλα είναι ένα αειθαλές δέντρο, που φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα. Ο φλοιός της είναι καστανόχρωμος, τα φύλλα της ωοειδή και σκληρά, τα άνθη της λευκά και οι καρποί της μοιάζουν με τις ελιές.
Έχει χωνευτικές ιδιότητες και ανακουφίζει κρυολογήματα και ρευματισμούς. Το αιθέριο έλαιό της είναι ισχυρό αντιμικροβιακό και βοηθά στον πονόδοντο, νεκρώνοντας το νεύρο, οι ατμοί του εισπνέονται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Στη μαγειρική είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα καρυκεύματα, κατάλληλη για πικάντικα φαγητά και γλυκά πιάτα. Δίνει άρωμα στα ψητά κρέατα, σε φαγητά της κατσαρόλας, όπως και σε πολλά γλυκά του κουταλιού ή του φούρνου. Με κανέλα αρωματίζονται κρασιά, ζεστά ποτά, οινοπνευματώδη ή όχι, ακόμα και δροσιστικά ποτά.
Η Κανέλλα Κεϋλάνης (Cinnamomum Zeylandicum), διαφέρει από την κανέλλα Ινδονησίας (Cassia cinnamom).
Η κανέλλα Κεϋλάνης προέρχεται μόνο από την Κεϋλάνη, είναι πολύ πιο ακριβή και για να την βρει κανείς θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικά καταστήματα. | Παραδοσιακά, η κανέλλα που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι η Cassia Cinnamon, η κανέλλα δηλαδή που προέρχεται από την Ινδονησία ή την Κίνα. |
Η κανέλλα Κεϋλάνης έχει πιο γλυκειά, λεπτή γεύση , που θυμίζει λίγο γαρύφαλλο και είναι ιδανική για ελαφριά πιάτα. | Η κανέλλα cassia (Ινδονησίας) έχει πιο έντονη γεύση που καίει την γλώσσα όταν την δοκιμάζουμε και χρησιμοποιείται σε σάλτσες. |
Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει πολύ μικρή ποσότητα κουμαρίνης. Έτσι, όταν κάποιος θέλει να κάνει συχνή χρήση για να επωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλλας καθημερινά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κανέλλα Κεϋλάνης. | Η κανέλλα Ινδονησίας περιέχει μεγάλο ποσοστό κουμαρίνης, ουσία που σε μεγάλη ποσότητα είναι τοξική για τα νεφρά και το συκώτι, και δεν ενδείκνυται για συχνή χρήση. |
Η κανέλλα Κεϋλάνης έχει χρώμα καφετί. | Η κανέλλα Κίνας ή Ινδονησίας είναι κοκκινωπή. |
Η κανέλλα Κεϋλάνης (Cinnamomum Zeylandicum) είναι μαλακιά, σπάει εύκολα και έχει πιο λεπτά στρώματα διπλωμένα στο εσωτερικό της σαν πούρο. | Η κανέλλα cassiaείναι σκληρή και είναι άδεια στο εσωτερικό της. |
Όταν η κανέλλα τριφτεί, η σκόνη της έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και είναι μία λεπτή, ελαφριά πούδρα. | Η κανέλλα έχει καφεκόκκινο χρώμα και η σκόνη της είναι πιο βαριά. |
Μερικές συσκευασίες κανέλλας δεν φέρουν ετικέτα που να πληροφορεί για πιο είδος πρόκειται. Συνήθως η κανέλλα Κεϋλάνης έχει τέτοιου είδους ετικέτα.
Η Κανέλλα Κεϋλάνης που διαθέτει η εταιρεία μας συνοδεύεται από πιστοποιητικό που ταυτοποιεί το προϊόν. Η κανέλλα που εισάγουμε είναι σε ξυλαράκια και για να εξασφαλιστεί η ποιότητά της τρίβεται στα μηχανήματα της εταιρείας μας σε ειδικούς χώρους.
Παραγωγή Κανέλλας Κεϋλάνης