Μαυροκούκι
Από το ντελικάτο λουλούδι της νιγέλας προέρχονται τα μαύρα, αρωματικά σποράκια που μας είναι γνωστά με τη δημώδη ονομασία τους ως «μαυροκούκι» ή «μαυροσούσαμο». Αυτά τα μαύρα σποράκια δίνουν το ιδιαίτερο άρωμά τους στην πολίτικη βασιλόπιτα, σε κάποια τσουρέκια, σε ψωμιά και σε κουλούρια.
Το μαυροκούκι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από βοτανολόγους και φαρμακοποιούς ως μικροβιοκτόνο, αντιμυκητιακό και διουρητικό. Καθώς οι Άραβες γιατροί το είχαν σαν ένα είδος πανάκειας επειδή ο Μωάμεθ φέρεται να έχει πει πως «Το μαυροκούκι (Haba Al-Barakah) θεραπεύει όλες τις ασθένειες, εκτός από το θάνατο» το προτείνουν για χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού και παγκρέατος. Το κιτρινωπό έλαιο της νιγέλας θεωρείται ακόμα ότι μπορεί να απομακρύνει τις πέτρες από τα νεφρά. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως εντομοαπωθητικό και σκοροαπωθητικό, ενώ στην Ινδία χρησιμοποιείται για να προκαλέσει μεταγεννητική συστολή της μήτρας και προώθηση του θηλασμού.
Σήμερα, στις αραβικές χώρες, το έλαιο της νιγέλας εξυμνείται για τις σπασμολυτικές του ιδιότητες και για διάφορες άλλες παθήσεις.