Ματζουράνα
Υπάρχουν πολλά είδη μαντζουράνας και χρησιμοποιούνται κυρίως στην μαγειρική. Το φυτό είναι πλούσιο (το ποσοστό ποικίλει ανάλογα) σε φλαβονονικά και πτητικά έλαια, κυρίως καρβακρόλη και θυμόλη, τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό ότι οι τραγουδιστές όλων των εποχών έπιναν ένα αφέψημα μαντζουράνας με μέλι για να διατηρήσουν την φωνή τους.
Είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και το αφέψημά του ανακουφίζει από πονοκεφάλους και αϋπνίες. Βοηθά και επιταχύνει την πέψη, διεγείροντας την έκκριση των στομαχικών υγρών και θεραπεύει καλύτερα από οποιοδήποτε βότανο τις ξινίλες του στομάχου. Σημαντική είναι η ηρεμιστική και αντισπασμωδική του δράση και συνδυάζεται άριστα με το μελισσοβότανο σε ένα θαυμάσιο ρόφημα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και της κατάθλιψης. Συνδυασμός μαντζουράνας, χαμομηλιού και δυόσμου έχουν καλά αποτελέσματα σε φλεγμονές των ούλων και της γλώσσας. Στον τόπο μας χρησιμοποιούμε την ματζουράνα σε συνδυασμό με τη μαλοτήρα, εκμεταλλευόμενοι τις θεραπευτικές της ιδιότητες σε κρυολογήματα ή πεπτικά προβλήματα.
1 Απάντηση
[…] Μαντζουράνα Οι αρχαίοι Ελληνες τη χρησιμοποιούσαν ευρέως στην ιατρική και ειδικά σε γυναικολογικές και νευρολογικές νόσους. Αρκετά χρόνια αργότερα οι τροβαδούροι έπιναν αφέψημα μαντζουράνας για να καθαρίζει και να διατηρείται η φωνή τους. Χρησιμοποιείται ως εύγευστο ρόφημα (τσάι), ως άρτυμα στη μαγειρική, στην αρωματοποιία και ως αιθέριο έλαιο στη φαρμακευτική. Μπορεί να μοιάζει με τη ρίγανη, το άρωμά της όμως είναι τελείως διαφορετικό και θυμίζει λίγο αυτό της λεβάντας. […]