Μαστίχα
Η μαστίχα της Χίου είναι ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία.
Η χρήση της είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή και πρακτική θεραπευτική για διάφορες παθήσεις όπως γαστραλγία, δυσπεψία και πεπτικά έλκη. Στη σύγχρονη εποχή η επιστημονική κοινότητα, με ορθό και επιστημονικό τρόπο, έρχεται να τεκμηριώσει τις ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου..
Να επισημανθεί εδώ ότι η συστηματική της χρήση, μάσημα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναστολή της ανάπτυξης βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα, μειώνοντας παράλληλα τον σχηματισμό μικροβιακών πλακών στα δόντια. Η μάσηση εξάλλου βοηθάει στην εκγύμναση των ούλων, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών, ενώ λόγω της ιδιάζουσας γεύσης και σκληρότητάς της, προκαλεί έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα την αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής χρήσεις:
- ιατροφαρμακευτική (ενάντια στο έλκος στομάχου)
- χειρουργική (κατασκευή ραμμάτων αφομοιώσιμων από τον οργανισμό)
- οδοντιατρική (οδοντόπαστες, σφραγίσματα)
- αισθητική (καλλυντικά), ζαχαροπλαστική
- αρωματοποιία
- μαγειρική (ως μπαχαρικό)
- ποτοποιία κ.ά.