Μαγειρεύοντας με τσιμένι

Το τσιμένι, ιδιαίτερα το τριμμένο, αποτελεί κύριο συστατικό μιγμάτων curry όπου και αυτό προσθέτει την δικιά του πινελιά γεύσης που θα δώσει ένα πικάντικο συνολικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιείται σε μίγματα μπαχαρικών για ψάρι προκειμένου να ισορροπήσει την γεύση. Επίσης ταιριάζει σε λαχανικά τουρσί και στο κρέας. Είναι συστατικό του χαλβά, ενώ αν αναμιχθεί με αλεύρι δίνει πικάντικο ψωμί.

Το vindaloo που περιέχει τσιμένι, είναι γνωστό μείγμα που κατάγεται από την Πορτογαλία..
Συνταγή για σάλτσα Vindaloo
Συστατικά:
· 1κ. Κοτόπουλο κομμένο σε κύβους μεγάλους.
· 1 κουτ. Κόλιανδρο ολόκληροι σπόροι
· 1 κουτ. Σπόροι κάρδαμου
· 1 κουτ. Πιπέρι μαύρο ολόκληροι σπόροι
· Λίγα γαρύφαλλα
· 1 κουτ. τσίλλυ
· 4 ξυλαράκια κανέλλα
· 2 κουτ.. τριγωνέλλα σπόροι
· 2 κουτ. Τζίντζερ κομ.
· 2 κουτ.. κύμινο
· 2 κουτ. μουστάρδα τριμ.
· 2 κουτ. Κιτρινόριζα σκόνη
· 2 κουτ. αλάτι
· 2 κουτ. σκόρδο τριμ.
· 1 κούπες ξύδι ή κρασί
· 4-6 κουτ. λάδι
· 2 κρεμμύδια κομμένα
· 4 φύλλα δάφνης
· 300 ml. νερό
Προετοιμασία:
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά τα μπαχαρικά από το κόλιανδρο μέχρι το κύμινο για 5΄
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ψημένα μπαχαρικά μαζί με την μουστάρδα, την κιτρινόριζα, ,αλάτι, σκόρδο και το ξύδι και ομογενοποιούμε. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε ένα μή μεταλλικό δοχείο με αυτή την σάλτσα για περίπου 8 ώρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα φύλλα δάφνης και τα βάζουμε στην άκρη. Τώρα τηγανίζουμε για λίγο το κοτόπουλο, προσθέτοντας λίγο λάδι αν είναι απαραίτητο και ρίχνουμε την σάλτσα vindaloo, το κρεμμύδι και ίσως λίγο νερό. Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και σερβίρουμε με ρύζι.
————————————————————————-
Οι σπόροι τριγωνέλλας, που είναι γνωστοί ως τσιμένι ή μοσχοσίταρο, χρησιμοποιούνται στις χορτοφαγικές συνταγές για να αναδείξουν την γεύση των λαχανικών. Μαζί με το πιπέρι, το τζίντζερ, την κιτρινόριζα, το γαρύφαλλο , το σουσάμι και αφού ψηθούν πρώτα, προστίθενται στα λαχανικά.
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό αλλά ο παστουρμάς χρωστά την χαρακτηριστική του γεύση στην πάστα με τσιμένι η οποία επίσης προφυλάσσει το κρέας από την μόλυνση από μικροοργανισμούς.