Δεν θα σας το συνιστούσαμε! Δείτε τί γίνεται αν κόψετε το σεξ…
Το σεξ, θα συμφωνήσουμε όλες φαντάζομαι, αποτελεί φυσική ανάγκη του σώματός μας, ενισχύει τα ενεργειακά μας πεδία και τελικά, αποδεικνύει πως είμαστε ζωντανές! Η αποχή από το σεξ πάλι, επηρεάζει το σώμα και τη διάθεσή μας.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι «όταν σταματάμε να κάνουμε σεξ, ταυτόχρονα σταματάμε να αισθανόμαστε σέξι, επιθυμητές και «ζουμερές». Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στη διάθεσή μας και στο αίσθημα ευτυχίας. Η δυστυχία και το ανικανοποίητο όμως έχουν αντίκτυπο σε κάθε τι που κάνουμε: στις σχέσεις μας, στα παιδιά μας, στο δουλειά μας, στο σώμα μας. Οπότε η αποχή από το σεξ ισούται με απώλεια ποιότητα ζωής και κατάθλιψη».
1. Μελαγχολία & Εκνευρισμός
Γενικά, το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας, καθώς αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας που βρίσκεται στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και που μας κάνει να θέλουμε να απολαύσουμε αυτήν την εμπειρία ξανά και ξανά. Η αποχή από το σεξ, όμως, μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και για ένα ποσοστό γυναικών γίνεται αιτία μελαγχολίας και εκνευρισμού. Σε μερικές περιπτώσεις πάλι, και θέλοντας να ισορροπήσουμε την κατάσταση, καταφεύγουμε σε υπερκατανάλωση σοκολάτας, στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες και γενικά σε διατροφικές υπερβολές ή στον αυνανισμό, λένε οι ψυχοθεραπευτές.
2. Στα όρια κατάθλιψης
Τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πως το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό. Σταματώντας για ένα μεγάλο διάστημα λοιπόν, τη σεξουαλική μας δραστηριότητα δημιουργούμε αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις που οδηγούν εύκολα, στα όρια της κατάθλιψης.
3. Η μακροχρόνια αποχή οδηγεί σε αδράνεια
Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία. Αν και ως γυναίκες, παράγουμε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους άνδρες, η ισορροπία της διασφαλίζει και τη σεξουαλική μας επιθυμία. Θέτοντας τη σεξουαλική μας ζωή σε αδράνεια μειώνουμε τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατά συνέπεια τη διάθεση για σεξ. Μόλις όμως, ερεθιστούν τα κατάλληλα κύτταρα του εγκεφάλου, βρίσκουμε εύκολα τον ρυθμό μας. Δεν είναι παράξενο λοιπόν, πως όταν δεν βρισκόμαστε σε σχέση είναι πολύ πιθανόν να μην αναγνωρίζουμε και την έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης.
4. Πάσχουμε από αϋπνίες
Είναι γνωστό πως το σεξ αποτελεί και ένα από τα καλύτερα υπνωτικά! Μετά από μια όμορφη συνεύρεση, η αίσθηση ευχαρίστησης και η χαλάρωση των μυών συνηγορούν και σε έναν ωραίο ύπνο. Με τη σεξουαλική αποχή είναι πιθανόν να παρουσιαστούν διαταραχές και στον ύπνο. Και όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο έντονες γίνονται οι εναλλαγές στη διάθεση, τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται και γενικότερα, δεν έχουμε την ίδια ικανότητα για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
5. Το στρες αυξάνεται
Έχουμε αγχωθεί ποτέ, όταν περνάμε καλά και διασκεδάζουμε; Οπωσδήποτε, όχι! Το σεξ είναι ένα πολύ καλό μέσον για να απαλλαγούμε από το στρες, να το ρίξουμε έξω και να χαλαρώσουμε. Δεν είναι τυχαίο πως όσο περισσότερο βάζουμε το σεξ στη ζωή μας, τόσο περισσότερο χαλαρές και ευδιάθετες είμαστε. Μελέτες του Πανεπιστημίου Πρίνστον επισημαίνουν μάλιστα, πως παρατηρείται αύξηση της ανάπτυξης των κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου, (μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τις αυξομειώσεις του άγχους), όταν απολαμβάνουμε συχνά το σεξ.
6. Παίρνουμε βάρος & χάνουμε την αυτοεκτίμηση μας
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι να αντικαθιστούμε την ευχαρίστηση που προσφέρει το σεξ με το να το ρίχνουμε στο φαγητό. Το σώμα μας όμως αντανακλά τις σκέψεις μας αλλά και το πώς σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα θελήσουμε να φάμε οτιδήποτε, ας αναρωτηθούμε εάν πραγματικά πεινάμε και ας συνειδητοποιήσουμε τι κρύβεται πίσω από τις υπερβολές μας στην πρόσληψη τροφής.
7. Πονάμε περισσότερο
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας. Απέχοντας από το σεξ, στερούμε από το σώμα μας αυτήν τη φυσική μείωση του πόνου, οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο να υποφέρουμε συχνότερα από πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους ή και από έντονα εμμηνορροϊκά συμπτώματα.