Για την υγεία της καρδιάς

Η καρδιά μας είναι ένας μυς που έχει την θαυμαστή ιδιότητα να λειτουργεί σαν ένα είδος αντλίας που προσλαμβάνει το αίμα και το διοχετεύει με πίεση προς τις αρτηρίες για να φθάσει σε όλα τα όργανα.
Είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας και είναι σημείο αναφοράς σε κάθε πρόβλημα υγείας. Δεν είναι τυχαίο που αναφέρουμε την λέξη «καρδιά» τόσο συχνά, αφού η λέξη μας φέρνει στο νου κάτι πολύτιμο και ευαίσθητο που έχουμε.
Η καρδιά μας θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να είμαστε υγιείς, όμως οι καθημερινές μας συνήθειες, ο τρόπος που ζούμε, είναι δυνατόν να εμποδίζουν την λειτουργία της καρδιάς, και να προκαλέσουν προβλήματα όπως :
- Στηθάγχη
- Αρτηριοσκλήρωση
- Αθηροσκλήρωση
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Καρδιακή αρρυθμία
Για πιο υγιή καρδιά
Είναι γνωστό ότι ένας παράγοντας που επηρεάζει την καρδιά είναι το άγχος. Παίζει λοιπόν, πολύ σημαντικό ρόλο η διαχείριση του στρες. Σύμφωνα με το «πρόγραμμα για την βελτίωση της καρδιακής νόσου» του Dr. Ornish πρέπει να μας γίνει κατανοητό πόσο μας επηρεάζει το στρες οργανικά, συναισθηματικά και διανοητικά και να μάθουμε να αφιερώνουμε στον εαυτό μας λίγη ώρα την ημέρα όπου με άσκηση, κατάλληλες αναπνοές, διαλογισμό, ακόμη και φαντασία να χαλαρώνουμε και να ανακτούμε τις δυνάμεις μας.
Μπορεί να ηχεί παράξενα, αλλά τελευταίες έρευνες συνδέουν προβλήματα υγείας της καρδιάς με τον μοναχικό τρόπο ζωής και την απομόνωση. Όπως λένε, η καρδιά τρέφεται από αγάπη, συναισθήματα, επαφή, που πάντα ήταν τόσο σημαντικά για να έχει ο άνθρωπος χαρά και να «ευχαριστιέται η καρδιά του». Γι αυτό εκείνο που προτείνεται είναι να πλησιάζει ο καθένας μας τα αγαπημένα του πρόσωπα, να συμμετέχει σε εθελοντική εργασία, κλπ
Η διατροφή είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Προσέχουμε τα λίπη που καταναλώνουμε, χωρίς να τα αποκλείσουμε τελείως εφ’ όσον είναι απαραίτητα για την αφομοίωση βιταμινών. Καταναλώνουμε πολλά φρούτα, λαχανικά , ξηρούς καρπούς και μειώνουμε το αλάτι στο φαγητό μας για να μην γίνεται κατακράτηση υγρών που καταπονεί την καρδιά.
Μερικά βότανα δρουν υποστηρικτικά στην λειτουργία της καρδιάς και η χρήση τους έχει εγκριθεί και από την σύγχρονη Ευρωπαϊκή φαρμακοποιία.
- Ο Κράταιγος -τα άνθη, τα φύλλα, ή οι καρποί του- θεωρείται ένα ασφαλές βότανο που αποδεδειγμένα βοηθά σε πολλές παθήσεις της καρδιάς όπως αρρυθμίες, στηθάγχη, ενώ χαμηλώνει την πίεση και την χοληστερίνη.
- Το Σκόρδο βοηθά στην αραίωση του αίματος και καταπολεμά τους θρόμβους.
- Το Γκίγκο έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο.
- Ο Λεόνουρος και η Βαλεριάνα θεωρούνται τονωτικά της καρδιάς.
- Η Αχιλλέα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες επίσης ευεργετικές για την καρδιά και τους πνεύμονες.
Η άσκηση, το περπάτημα και γενικά η κίνηση παραμένουν πάντα ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Συνιστάται καθημερινή άσκηση για περίπου 30’ ή περπάτημα που πραγματικά μας ηρεμεί και μας ισορροπεί μέσα σε μία πολυάσχολη μέρα.
Φαίνεται ότι η επαφή μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, με την φύση, με τα προϊόντα της φύσης, είναι τελικά το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά.