Αμυγδαλέλαιο
Αμυγδαλέλαιο – Ιδιότητες και Χρήσεις
Σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς για τους Kινέζους, σύμβολο υπόσχεσης στον εβραϊκό πολιτισμό, αλλά και σύμβολο της άνοιξης, της υπομονής και της ελπίδας κατά την Ελληνική μυθολογία.
Tο αμύγδαλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες E και K, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Eπίσης, είναι πλούσιο σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ, σημαντικά για τις τονωτικές τους ιδιότητες στην επιδερμίδα, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, απαραίτητα για την εξισορρόπηση των λειτουργιών της επιδερμίδας.
Το αμυγδαλέλαιο είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Παράγεται από τους ώριμους καρπούς της αμυγδαλιάς.
- Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα – άριστα συμβατά με τα λιπίδια της επιδερμίδας μας, όπως και σε βιταμίνες
-
Είναι ένα λάδι ελαφρύ, η υφή του είναι λεπτή και λεία γι’ αυτό απορροφάται πολύ εύκολα
-
Το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές ιδιότητες και ενυδατώνει σε βάθος
-
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος έτσι το δέρμα αποκτά την χαμένη του σφριγηλότητα
- Εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια φωτίζει τους μαύρους κύκλους και λειαίνει τις ρυτίδες
-
Βελτιώνει την επιδερμίδα και διατηρεί την λάμψη της
-
Καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης
-
Τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά και ελαττώνεται η τριχόπτωση
-
Θρέφει και δυναμώνει τις βλεφαρίδες
-
Θεραπεύει τα σκασμένα χείλη
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα, αφού από τότε ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και καλλυντικές της ιδιότητες. Ο Έλληνας γιατρός του πρώτου αιώνα Διοσκουρίδης αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο καθώς και για την παραγωγή του μύρου. Ο Θεόφραστος κάνει λόγο για τη χρήση της ρητίνης -παχύρρευστη και κολλώδης ουσία που εκκρίνεται με φυσικό τρόπο από τον φλοιό κυρίως των κωνοφόρων δέντρων, λέγεται και ρετσίνι- του δέντρου στη φαρμακευτική. Ο Ιπποκράτης αναφέρει το αμύγδαλο ως χρήσιμο βοηθό της ιατρικής, ενώ ο Αριστοτέλης επαινεί τους χυμούς των ανθών ως τροφή των μελισσών.